Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır? Koltuktaki Leke Nasıl Çıkar? | E-Turan AVM
Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır? Koltuktaki Leke Nasıl Çıkar?
Evde en çok kirlenen ve en iyi temizlenmesi gereken mobilyalardan biri de koltuklardır. Eviniz ne kadar temiz olursa olsun, ne sıklıkla temizlik yaparsanız yapın bazı mobilya ve ürünlerin farklı şekillerde temizlenmesi gerekir. İnsanlarla sık sık temas halinde bulunan koltuklar da derinlemesine temizlemeniz gereken ürünlerdendir. Biz de bu yazımızda koltuk temizliği ile ilgili ipuçlarını sizin için bir araya getirdik. Koltuğunuzu derinlemesine temizlemek için yazımızın detaylarına göz atmanız yeterli!
Ev temizliği yaparken bazı alanların temizliğinde birtakım farklılıklar yapmak gerekir. Örneğin günlük temizlik yaparken evi süpürüp silmek, toz almak, banyo ve tuvaleti yıkamak yeterlidir. Ama detaylı temizlik yapılırken halı ve tülleri yıkamak, koltukları temizlemek, çarşafları değiştirmek gerekir. Evde büyük bir yer kaplayan ve insanlarla sık sık temasta olan halıların temizliği de oldukça önemlidir. Her ne kadar gözünüze zor görünse de birkaç ipucu ile koltuk temizliğini kolaylaştırabilirsiniz!
Kolay Koltuk Temizliği İpuçları
Eğer koltuklarınızı temizletmek için profesyonel bir hizmet almak istemiyorsanız, kolları sıvama vakti! Sık sık uzandığınız, dinlendiğiniz, oturduğunuz koltukları tertemiz bir hale getirmek için şu adımları uygulayabilirsiniz! Adım adım koltuk temizliğinden bahsetmeden önce birkaç maddede ipuçlarını toplayalım:
- Koltuklarınız için kullanacağınız temizleyici ürünleri koltuk kumaşınıza göre seçmeniz gerekir. Böylece kumaşınız hasar görmez.
- Koltuklarınızı yıkayıp temizledikten sonra adınızı bir süre havalandırmanız gerekir. Hava akışı sayesinde koltuklar daha hızlı kurur.
- Temizlik yaparken bol su kullanmanız koltuğun kurumasını geciktirmenize ve hijyen problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Yeterli miktarda, bez yardımıyla durulama işlemini yapmanız en iyi sonucu verecektir. Ayrıca kurulama işlemi için de bezleri kullanabilirsiniz.
Adım 1: Koltukları Süpürün
- Evde koltuk temizliği yaparken ilk olarak koltukları derinlemesine temizlemekle işe başlayabilirsiniz. Koltukların tüm yüzeylerini, iyi bir süpürge ile derinlemesine temizleyin. Böylece koltuğun ilk tozunu alabilirsiniz. Ve bu da koltuğu daha iyi temizlemenize yardımcı olur.
- Koltuğunuzu süpürürken koltuk minderlerini de es geçmemeniz gerekir. Eğer koltuk minderleriniz çıkıyorsa onları çıkarıp koltuğun zeminini de süpürmelisiniz. Ve ayrıca minderlerin kılıfları da çıkıyorsa kılıfları çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
- Eğer süpürgeniz koltuklar için uygun değilse koltukları süpürmek yerine nemli bir bez kullanabilirsiniz. Böylece koltuğun ilk tozunu alabilirsiniz.
Adım 2: Derin ve Etkili Bir Temizlik için Koltuk Yüzeylerini Fırçalayın
- Koltuğun sert kısımlarını, koltuğu süpürmeden önce bir fırça yardımıyla fırçalayabilirsiniz. Böylece sert lekeler de yüzeye çıkar ve süpürge ile temizliği derinlemesine yapabilirsiniz.
- Kuru şekilde fırçalama yaptığınız koltuğun tozlarını süpürge ile temizleyip bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Adım 3: Su ve Deterjan ile Koltuğu Temizleyin
- Daha sonra koltuğu derinlemesine temizleme aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada kullanacağınız ürünler tamamen size kalmış! İsterseniz ılık suyla köpürtülmüş karbonat, isterseniz koltuk deterjanı, isterseniz suya rendelenmiş beyaz sabun kullanabilirsiniz.
- Koltuğu silme aşamasını adım adım yapabilirsiniz. Koltuğun en üst kısmından ayak kısmına doğru ilerleyebilirsiniz.
- Temiz bir kovada temiz su ve sabunu karıştırıp yumuşak bir bez yardımıyla koltuğun kirlerini silmeye başlayın. Eğer koltuğunuzun kaplamaları çıkıyorsa ve makinede yıkanıyorsa bu parçaları direkt olarak makinede temizleyebilirsiniz. Çıkmayan, sabit olan parçaları hazırladığınız su ve bez ile temizleyebilirsiniz.
Adım 4: Ayak ve Kolçak Kısımlarını Unutmayın!
- Koltuğun sadece yüzeyi değil ayak ve kolçak kısımları da temizlenmelidir. Bu alanların temizliğini silerek kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca nemli bir bez ve kullandığınız deterjan ile koltuğun sert kısımlarını temizleyebilirsiniz.
- Koltuklar için seçtiğiniz temizleyiciyi koltuğun ayak ve kolçakları için kullanacaksanız dikkatli olmanız gerekir. Koltuğun farklı malzemeden üretilen ayakları varsa deterjanı buna uygun olarak seçmeniz önemlidir.
Adım 5: Koltuk Kumaşına Uygun Ürün Seçimi Yapın!
Koltuk temizliğinde en önemli konulardan biri deterjan seçimidir. Deterjan temizliğini doğru şekilde yapmazsanız koltuklarınıza zarar verebilirsiniz. Farklı kumaşları temizlemek için farklı malzemeler kullanmanız gerekir.
- Birçok koltuğu beyaz sabun ve temiz su karışımıyla kolayca temizleyebilirsiniz. Koltuğun kaplamaları yıkanmıyorsa yine uygun deterjanı seçerek kaplamaları makinede yıkayabilirsiniz.
- Deri koltuklar için; Deri koltukların kullanımı diğer koltuklara göre zor olabilir. Kumaşın yüzeyinde, kullanıma bağlı olarak çatlama ve yırtılma gibi problemler yaşanması mümkündür. Bu tarz hasarların oluşumunu desteklememek için deri koltukları temizlerken doğal ürünler kullanabilirsiniz. Deri koltuklar için kullanabileceğiniz en doğal ürün zeytinyağı ve sirkedir. Bu iki ürünü karıştırıp bir sprey şişesine ekledikten sonra karışımı koltuğa püskürtebilirsiniz. Karışımı koltuğunuza sıktıktan sonra nemli bir bez yardımıyla koltuğunuzu temizleyebilirsiniz. Ayrıca koltuklarınızın küflenmemesi ve hijyenik açıdan sorunlar oluşmaması için koltuğun iyice kuruduğundan emin olmanız da önemlidir.
- Pamuklu koltuklar için; En popüler koltuklardan biri olan pamuklu koltuklar da silerek temizleyebileceğiniz tarzdadır. Pamuklu koltuklar için sabunlu suyu kullanabilirsiniz. Suyun içinde sabunu seyrelttikten sonra sprey şişeye aktarıp lekelerin üzerine karışımı direkt olarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca nemli bez sayesinde koltukları derinlemesine temizleyip onların parlamalarını sağlayabilirsiniz.
- Kadife koltuklar için; Kadife koltukların yapısı, diğer koltuklara göre daha farklıdır. Kumaşı daha yapay olan kadife koltuklarda kimyasal temizleyicileri kolayca kullanabilirsiniz. Ayrıca ılık suda çözülmüş deterjan karışımları ile de kadife koltuğu temizleyebilirsiniz. Yine diğer koltuklarda olduğu gibi temizleme işleminden sonra durulama işlemini en iyi şekilde yapmanız gerekir.
Yorum Yap